Expres Entry

Program federal de emigrare destinat selectiei aplicantilor, pentru rezidenta permanenta in una dintre urmatoarele categorii:

  • Federal skilled worker
  • Trade class
  • Canadian experience class

Acest sistem este utilizat de provinciile Canadiene pentru pentru acordarea rezidentei permanente. Candidatii sunt evaluati in functie de urmatoarele criterii (abilitati, experienta profesionala, competenta lingvistica, studii sau alt detaliu ce poate pune in valoare candidatul).

Punctele sunt acordate in functie de informatiile prezentate in profilul candidatului.

Candidatii cu cel mai mare punctaj in sistem vor primi Invitatie pentru obtinererea statutului de rezident permanent.

Aplicantii primesc puncte aditionale pentru:

  • Studii calificate in Canada
  • Oferta de munca
  • Nominalizarea de catre o provincie sau teritoriu.

Suplimentar, candidatii trebuie sa indeplineasca conditiile de admisibilitate si eligibilitate in conformitate cu legislatia canadiana in materie de emigrare.

Family sponsorship

  • Sponsorizare sot/sotie/copii aflati in intretinere (dependent child)
  • Sponsorizare parinti si bunici
  • Sponsorizare copii adoptati si rude apropiate

Persoanele cu cetatenie sau rezidenta permanenta canadiana in varsta de cel putin 18 ani, pot sponsoriza anumite rude sa emigreze in Canada. Acestia vor avea dreptul de a studia sau lucra pe teritoriul Canadei, odata cu obtinerea statutului de rezident permanent.

Aplicatiile pentru sponsorizarea sotului/sotiei /copilului sunt de 2 tipuri:

  • Inland – persoana(le) sponsorizate se afla deja pe teritoriul Canadei
  • Outland – persoana(le) sponsorizate se afla in afara teritoriului canadian.

Sponsorul trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de venit pentru a putea oferi suportul financiar persoanelor sponsorizate.

Totodata, trebuie avut in vedere ca principalul aplicant si copilul/copiii in intretinere sa nu se incadreze in nici una dintre  conditiile de inadmisibilitate prevazute de legislatia canadiana.

Live-in-Caregiver

Programul este dedicat selectiei persoanelor calificate sa ofere asistenta specializata destinata urmatoarelor categorii:

  • copii
  • persoane varstnice
  • persoane cu dizabilitati in rezidente private.

Persoanele calificate sa ofere astfel de servicii trebuie sa locuiasca in rezidentele private, pe toata  durata contractului de munca in Canada.

Atat angajatorul cat si persoana calificata trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a se incadra in cerintele programului.

Study permits

Pentru obtinerea unui permis de studii, aplicantul trebuie sa se incadreze in urmatoarele conditii:

  • sa fie accepat de o institutie de invatamant autorizata in Canada (Designated Learning Institution)
  • sa faca dovada ca detine bugetul necesar pentru plata taxelor scolare, a cheltuielilor aferente intretinerii sale personale si a membrilor familiei care il insotesc, dupa caz, inclusiv a cheltuielor de transport
  • sa demonstreze ofiterului de emigrare ca paraseste Canada la sfarsitul perioadei de sedere.

Work permit

  • Se emite persoanelor care nu detin cetatenie sau rezidenta permanenta in Canada
  • Este obligatoriu persoanelor care vor sa munceasca in Canada, chiar daca angajatorul nu este pe teritoriul Canadei. De exemplu, persoanele juridice inmatriculate in alte jurisdictii trebuie sa solicite permise de munca pentru salariatii detasati la subsidiarele aflate pe teritoriul Canadei.
  • Este valabil numai pentru un anumit angajator, loc de munca si pe o durata determinata de timp
  • Este emis pe baza unei evaluari a angajatorului (Labour Market Impact Assessment sau LMIA) de catre Employment and Social Development Canada (ESDC) sau de catre un reprezentant de resurse umane al Guvernului Canadian pentru angajatorii exceptati de LMIA.

Conditii necesare aplicantului pentru emiterea un permis de munca de pe teritoriul Canadei:

  • Este in Canada si are un permis valabil (de studii sau de munca) sau sotul/sotia ori parintii detin deja un permis (studii/munca)
  • A absolvit un program la o universitate canadiana, colegiu, CEGEP (Quebec) sau alta institurie de invatamant autorizata
  • Are un permis de rezident temporar valid pentru minim 6 luni
  • Are deja o aplicatie de rezidenta permanenta din interiorul Canadei
  • A solicitat statutul de refugiat in Canada si asteapta o decizie de la Refugee Protection Division (RPD) sau i-a fost recunoscut statutul de persoana refugiata. De asemenea, aplicantul poate solicita permis de munca de pe teritoriul Cnadei chiar daca i-a fost respins statutul de persoana refiugiata si nu poate sa fie trimis in tara sa de rezidenta din motive de securitate

Conditii pentru a obtine un permis de munca la intrarea pe teritoriul Canadei:

  • Este dintr-o tara exceptata de la regimul de viza
  • Angajatorul a completat toate procedurile pentru obtinerea permisului de munca
  • A solicitat un permis de munca de tipul Open Permit

Conditii pentru permis din exteriorul Canadei:

  • Existenta unei oferte valabile de munca sau a unui Contract de Munca
  • LMIA emisa de ESDC sau numarul ofertei de munca emis de catre Guvernul Canadian.

Pentru emiterea LMIA sau a numarului ofertei de munca, autoritatile canadiene vor evalua angajatorul pe baza urmatoarelor criterii:

  • Validitatea ofertei de munca
  • Respectarea obligatiilor de munca in raport cu salariatii in ultimii 6 ani (salarii, conditii si locuri de munca)
  • Respectarea legislatiei federale, provinciale sau teritoriale
  • Existenta unor restrictii impuse de IRPR referitoare la angajarea cetatenilor straini.

Business Programs

Program federal de emigrare destinat selectiei aplicantilor, pentru rezidenta permanenta in una dintre urmatoarele categorii:

  • Self Employed Persons
  • Start-up Visa
  • Immigrant Investor Venture Capital Pilot Program
  • Federal Immigrant Investors and Entrepreneurs

 Conditii de calificare in categoria “Self Employed Persons”:

  • Minimum 2 ani de experienta relevanta*;
  • Intentia de a deveni self employed in Canada;
  • Cel putin 35 puncte pe grila de selectie pentru a se determina daca aplicantul este capabil sa aduca contributii economice pentru Canada;

*Experienta relevanta pentru categoria “Self-employed” inseamna cel 2 ani de experienta in ultimii 5 ani.

Experienta trebuie sa fie urmatoarea:

  • Pentru activitati culturale:
  1. Doua perioade de 1 an in “self-employment” in activitati culturale sau
  2. Doua perioade de 1 an la “world class level” in activitati culturale sau
  3. O combinatie de 1 an de experienta descrisa la punctul 1 si 1 an de experienta descrisa la punctul 2
  • Pentru activitati sportive atletice:
  1. Doua perioade de 1 an in “self-employment” in activitati sportive atletice sau
  2. Doua perioade de 1 an la “world class level” in activitati sportive atletice sau
  3. O combinatie de 1 an de experienta descrisa la punctul 1 si 1 an de experienta descrisa la punctul 2
  • Pentru achizitionarea si gestionarea unei ferme, 2 perioade de 1 an de experienta ca “farm manager”

Start-up Visa.

Conditii de calificare in categoria Start-up visa:

  • Afacerea sa fie sprijinita de catre o „designated organization” in sensul desemnat de legislatia canadiana
  • Afacerea sa indeplineasca conditiile de “ownership” si conditii de limba
  • Aplicantul sa faca dovada ca detine suficiente fonduri pentru dezvoltarea afacerii

Pentru a aplica pentru un Start-up visa idea de afacere trebuie sa obtina suportul unei „designated organization” dupa cum urmeaza:

  • Designated venture capital founds
  • Designated angel investor groups
  • Designated business incubators

Immigrant Investor Venture Capital Pilot Program

In vederea calificarii pentru acest program, aplicantul trebuie sa faca dovada ca detine o avere personala de peste 10 milioane CAD. Aceasta trebuie sa fi fost obtinuta legal in sectorul de business sau investitii.

Averea personala obtinuta prin mostenire precum si valoarea principalei proprietati nu sunt luate in considerare in calculul averii personale mentionate mai sus.

O alta conditie este ca aplicantul sa faca o investitie “at risk” (negarantata) de 2 milioane de CAD in Investor Venture Capital Fund  pentru aproximativ 15 ani sis a indeplineasca conditii de limba si educatie.

Pentru acest de program nu se mai pot trimite aplicatii in acest moment.

Fiecare provincie si teritoriu a stability criterii proprii pentru “Provincial Nominee Program (PNP)”